Masak lemak ketam cili api

Memang sedap kalau buat hidangan tuk berbuka atau sahur. hm.. nyum..nyum..
Resipi ni yang selalu ku masak, tapi kalu u olls ada tambahan atau stail lain yang lebih best,
sudi-sudilah berkongsi yer.

Bahan-bahan:
Ketam 5 ekor
Bawang kecil 5 biji
Bawang putih 2 ulas
Cili api 15 biji (kalau tak suka pedas kurangkan cili)
Cili Merah 2 biji
Halia sehiris
Serai 2 tangkai
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Asam/garam secukup rasa
Kacang buncis@ Kacang panjang 5 batang
Santan 1 biji pun cukup


Cara-cara penyediaannya:
Tak tahulah cara ni macam cara minang ke atau apa, yang pasti petua untuk mengelakkan kuah gulai lambat basi ialah dengan menumis semua rencah terlebih dahulu.
1. Bawang kecil, bawang putih, cili api, cili merah dan kunyit hidup ditumbuk atau diblend ye.
2. Sementara tu ketam dibersihkan dan dipotong 4. Sayur kacang di potong pendek dan cantik.
3. Asam jawa diperah. Kalau guna asam keping, gunalah dalam 3 keping.
4. Serai plak diketuk2 atau boleh juga dihiris-hiris nipis cam masak rendang tu.

OKla..jom masak...
1. Panaskan dalam periuk atau kuali.
2. Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi bersama halia dan serai hingga garing dan wangi.
3. Masukkan santan, ketam, asam dan garam. (Pastikan dikacau sentiasa supaya tak pecah lemak ye.)
4. Bila dah mendidih, barulah masukkan sayur kacang.. jgn layu sangat yer.
5. OKlah.. taraa... dah siap...


No comments:

Post a Comment

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

Jom tengok blog kengkawan...