Rasa nak kongsi resipi ikan siakap 3 rasa.. jomla try..but sorry..coz gambar tak berapa jelas almaklumlah.. pakai kamera tipon..huhu..
Walaweh.. bayangkan masak ikan sebesar dulang ni..teruja sungguh masa nak masakkannya. Biasanya aku buat masak masam manis..tapi kali ni aku masak 3 rasa. Ternyata keluarga aku suka sangat..sampai menjilat jari. Sebenarnya aku tak taula resipi yang sebenar-benarnya. Resipi ni hanyalah mengikut proses hentam dan deria rasa serta bauku sendiri hehehe, tapi demi mengikut selera keluarga, aku tetap perlu tumpukan pada sosnya (mesti banyak dan pekat). Kalau rasa nak cuba, cuba jela..ek.
Bahan-bahan untuk menggoreng ikan (cara 1):
2 inci halia,
3 ulas bawang putih
(2 bahan di atas mesti ditumbuk halus)
garam ikut keperluan ikan
tepung jagung
Semua bahan ni digaul pada ikan dan di perap 30mnt-1jam.
(Cara 2):
Goreng cara biasa dengan asam, garam & kunyit. boleh ajer..takde sapa nak marah pon..:)
Bahan-bahan untuk menumis:
(Untuk ditumbuk)
3 biji bawang kecil
1 ulas bawang putih
(Untuk dihiris)
7 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
5 biji cili merah
(semua di atas dimayang)
2 inci halia(yang ni kena hiris halus k)
15 biji cili api (dibelah dua)
2 biji tomato (dibelah 2 atau 4)
segenggam potongan nenas
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos ikan
kiub pati ayam
2 sudu tepung jagung
Daun sup
Daun bawang
garam ikut rasa
minyak untuk menggoreng
Cara memasak:
Mula-mula kita goreng ikan yang kita dah siang cantik2 dan dah diperap tadi tu. Goreng sampai garing. Letakkan dalam pinggan besar, kemudian letak tepi dulu.
Cara menyediakan sosnya:
Okey..sediakan kuali lain dan tuangkan minyak cukup2 untuk menumis. Bila minyak dah panas..tumiskan bahan2 yang ditumbuk tadi. Tumis sampai garing dan wangi yer.
Lepas tu masukkan pulak bahan hirisan halia, bawang kecil, bawang putih, cili merah dan cili api dan goreng sampai harum baunya. Lepas tu masukkan kiub pati ayam, dan semua sos-sos. Kacau.
Bila dah sebati, masukkan pulak bawang besar, tomato dan nenas tadi. Akhir sekali bancuh tepung jagung dan bubuh dalam kuali. Jangan lupa bubuh garam pulak. Bagi yg suka letak gula, letakla tapi janganlah banyak sangat nanti manis..tak bestla. So kita kacau lagi..sampai mendidih..kuah pekat..tutup api.
Step paling best... siram sos yg dah siap dimasak ke atas ikan. (tuanglah pelan2 yer..) Last sekali taburlah daun sup dan daun bawang..(kalau ada idea lain untuk hiasan pun boleh ajer..)
Lastly...siap untuk dimakan...emmm yummiiiee...makan dengan nasi panas2.
Kalau suka likela..hihi..:)
nk try wat skang ni..td dh perap tp xletak tepong jagung..okeh, nk g letak tpg jagung dlo..hrp2 jd ler...klo tk rugi r ikan besaq gak ni..hheheheh.nway tq
ReplyDeletegd luck cayang..hopefully menjadi, tp takpe tak jadi kali ni pown... lain kali buat lagi..kalau takut ikan besar wat ikan bawal dolu k :D
ReplyDelete